Processing cashew

20 maart 2023

Jouw cashews hebben al een hele reis afgelegd voordat jij ze in je mond steekt. Wist je dat ieder nootje door minimaal vijf paar handen gaat?

Oogsten

Onze eetbare vriend hangt aan de tropische kasjoeboom. Zodra de cashewnoot rijp is (dat zie je aan het gele of rode kleurtje van de appel) en op de grond valt, begint het avontuur. De boer raapt de ruwe cashewnoot (RCN) van de grond en legt ze dan een paar dagen te drogen op een grote verzamelplek.

Koken

Daarna gaat de ruwe noot met al zijn broertjes en zusjes in grote jute zakken naar een pelfabriek. In de fabriek worden ze eerst gekookt zodat de noot wat losser in zijn harde jasje komt te zitten. Dit maakt het kraken een stuk makkelijker.

Kraken

Ruwe cashewnoten worden eén voor één gekraakt. Bij onze partner in Tanzania gebeurt dit handmatig met behulp van zogenaamde ‘cutting machines’. De uitdaging hierbij is om zo min mogelijk noten te breken. Ook is het oppassen voor de handen. Niet alleen omdat de messen heel scherp zijn. Ook omdat er bij het kraken een olie vrijkomt (CSNL) die niet goed is voor de huid. Bij onze partner in Ivoorkust staan geautomatiseerde kraakmachines. Dit gaat sneller maar het nadeel van machines is dat er meer noten breken tijdens het kraken. En het levert natuurlijk een stuk minder werkgelegenheid op.

Pellen

Pellen? Hadden we toch al gedaan? Ja, maar cashews hebben twéé schilletjes. Een harde en een zachte. De harde schil is er afgekraakt. Ook de zachte schil moet eraf. Eigenlijk is dit meer een vliesje. Het pellen hiervan wordt ook wel ‘peelen’ genoemd. Het peelen is een behoorlijk prutswerkje en wordt gedaan met een soort aardappelschilmesje. En ja, ook hierbij breekt er wel eens een nootje. Niet erg, want wij kopen ook de gebroken noten. Als de noot ook van zijn vliesje is ontdaan dan noemen we het ‘kernel’ ipv RCN.

Sorteren

Na het pellen worden de noten gesorteerd op grootte en vorm. In de loop der jaren zijn er ongeveer 30 ‘grades’ ontstaan varierend van ‘wholes’, ‘whites’, ‘scorched’, ‘puks’, ‘butts’, ‘baby bits’ en ‘brokens’. De koning onder de cashewnoten is de W180 a.k.a. King of Cashew. Dit is de grootste noot die je kan krijgen.  Wij stoppen alle soorten in ons zakje. Alleen de superkleine stukjes niet want die kunnen niet worden gebakken of geroosterd.⁣ Maar weggooien? Zeker niet! Deze stoppen we in onze cashewmelk, pasta of overheerlijke hummus. Weet je wat pas echt lekker is? Cashew-ijs gemaakt van onze bits & pieces

Verschepen

Omdat onze nootjes van Tanzania direct naar Rotterdam varen, besparen we 57% CO2-uitstoot.⁣ ⁣In Europa worden ze verder geprept voor consumptie. De oversteek doen we in samenwerking met het Goodshipping programma, waarmee wij de uitstoot die we tijdens deze reis veroorzaken compenseren.

Roosteren

De noot is nu zonder omreis naar Nederland verscheept. Nu moeten we nog wel even regelen dat-ie ook top smaakt.⁣ Een ruwe noot proeft namelijk wat slof en smaakloos. Dus moeten we ze roosteren in de oven van onze brander. Ongeveer de helft van onze noten wordt daarna heerlijk ingesmeerd met een laagje olie zodat het zout goed blijft plakken.⁣

Verpakken

Na het roosteren gaan de noten in gigantische zakken (tot 600 kilo!) richting onze verpakker.⁣ Daar krijgen ze hun vertrouwde geel-oranje pakje met rood-groene details aan. Gemaakt van één soort materiaal: voor de liefhebber ‘Virgin PP mono materiaal met een op water gebaseerde lak als barrière’. Het recyclen van mono materialen is veel gemakkelijker dan gemixte materialen en een waterlak is veel milieuvriendelijker dan aluminium of zelfs EVOH.

We hebben gekozen voor een zakje zonder ziplock om zo min mogelijk plastic te gebruiken.
En onze innovatieve print reduceert energie verbruikt met maar liefst 70%.

Bovendien is onze verpakking niet onnodig groot. Want Johnny verkoopt géén gebakken lucht en wil geen onnodig verpakkingsmateriaal in het winkelschap zetten.

Niet het goedkoopste zakje, wel zo duurzaam mogelijk.

Veel leesplezier alvast en vergeet je leesvoer niet!

Tip: Volg ons op LinkedIn of Instagram.

processing cashew

Deel artikel

Menu