bijproducten

09 maart 2023

Van cashewappel tot cashewnoot kom je niet zomaar. Een ding waarmee je te kampen krijgt: restproducten. En Johnny Cashew zou Johnny Cashew niet zijn als ze niet zouden kijken naar mogelijkheden om tóch met deze restproducten te werken. No waste!

De Johnnies nemen jou daar graag in mee:

– Appel
De cashewappel is echt een pareltje en heeft een bak aan potentie: bio-energie, heerlijke wijn, likeur of frisdrank, you name it. Er is alleen één probleempje: als hij op de grond valt, moet-ie binnen 24 uur worden geperst. Het huidige oogstsysteem is hier niet op ingericht dus gebeurt er op dit moment bijna niets mee. Wij zijn met onze boeren in gesprek om een nieuwe manier van oogsten en verwerken af te spreken zodat we ook de appel kunnen verwaarden en de boer aan meer inkomen te helpen.

– Liquid
Varen op cashewolie? Dat zou zomaar kunnen? De cashewnoot zit in een hele harde schil. Deze schil heeft aan de buitenrand een soort honingraat waar zogenaamde shell liquid in zit. Drabbig spul, maar wel goud waard, want deze shell liquids kun je uit de schil persen. Van deze liquids kun je biobrandstof, remvloeistof, verf en andere smeermiddelen maken. We zijn met een partij in gesprek om de schillen van onze nootjes te verwerken tot biobrandstof. Een hele uitdaging maar hopelijk varen onze nootjes binnenkort op olie uit hun eigen schillen van Afrika naar Nederland!

– Schil
Van de schil zelf (‘pellets’ voor de kenners) kunnen ronde brokjes worden geperst: handig te gebruiken voor cooking stoves, zodat ze in Afrika veilig op open vuur kunnen koken, in plaats van met gevaarlijke kerosine. Op dit moment wordt 20% van de schillen gebruikt om energie te genereren bij onze partner pelfabriek Mama Cashew.

– Vliesjes
Noot gekraakt? Niet meteen in je mond stoppen hoor, want er zit nog een vliesje omheen. Die moet eraf (zogenaamde peeling), en kan daarna prima fungeren als kippenvoer. En als iets in Afrika geen geld mag kosten, is het wel kippenvoer. Komt dát even goed uit!

Veel leesplezier alvast en vergeet je leesvoer niet!

Tip: Volg ons op LinkedIn of Instagram.

 

Deel artikel

Menu