Wat kraakt er?

Als je cashews in de winkel koopt, zijn dat alleen hele noten. Dat is gek, want tijdens het pellen breken er ‘n hoop. Waar die blijven? Op de pellocatie, want wij in Europa willen ze niet. En dat terwijl we een groot deel van de noten zelf crushen voor in onze yoghurt of curry. Snap jij ‘t nog?

Stukje verspilling

Voor de gebroken noten is nauwelijks een markt, want de prijs die de boer voor stukjes kan rekenen is tot wel 35% (!) lager dan voor normale noten. Wij zijn tegen waste en kopen de hele oogst. Dus óók de stukjes. In de zakjes zitten hele cashews (groter dan je gewend bent!) maar ook kleinere én gebroken noten. En geloof ons, die zijn precies even lekker!

Klein en fijn

Sommige gebroken nootjes zijn te klein om te bakken of roosteren en kunnen helaas niet mee in de zakjes. Maar weggooien? Dat nooit. Deze nootjes worden gebruikt door een circulaire mueslimaker, maar we broeden ook op eigen producten, zoals Johnny Cashew-pasta. Of melk. 

Zo zijn we
op weg naar

Zero Waste

Haal eruit wat erin zit

Op weg naar ‘zero waste’ gaan we straks nóg een stapje verder. Van de appel maak je heerlijke drankjes en van de dikke, harde notenschil pellets waarop ze in Afrika veilig kunnen koken. De zwarte droesem in de schil werkt prima als biobrandstof, remblokken, verf en andere smeermiddelen. Wie weet vervoeren we onze nootjes straks op hun eigen schil!

Menu