Wat kraakt er?

De cashewmarkt wordt gedomineerd door grote Aziatische partijen die het pelwerk inpikken en de prijzen bepalen. En die zijn laag. Dat betekent minder banen in een land als Tanzania en boeren die te weinig geld voor hun noten krijgen.

Eigen nootjes doppen

In Tanzania werken we aan een armoedevrije cashewketen. Boeren krijgen bovenop de huidige notenprijs een Fairtrade-premie. Ook onderzoeken we samen de weg naar voldoende salaris voor de boeren. Deze Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP) berekent wat een gemiddeld boerenhuishouden voor zijn oogst moet vangen om op eigen benen te kunnen staan. 

johnny cashew

We doen ‘t samen

Om cashewnoten direct te kunnen importeren moeten we de hele keten aanpakken en zorgen dat boeren onder de juiste omstandigheden hun werk kunnen doen. The magic word: boerencoöperaties. Boeren die hetzelfde product verbouwen kunnen zo de krachten bundelen en hun positie versterken. Ons doel: snel 1500 boeren aan boord, blanco starten met een minimumprijs voor de noten, afgetopt met een Fairtrade-premie, vrij van corruptie en verstrengelde belangen én met een lege strijkstok.

Mama x Johnny

Leuk idee hoor, zelf noten pellen Maar wie organiseert dat? Mama Cashew, that’s who! In deze Tanzaniaanse fabriek, gerund door onze goede vrienden en businesspartners George en Maria, worden onze nootjes gepeld. Honderden Tanzaniaanse vrouwen hebben hier een baan, met een normaal salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden als verzekeringen voor het hele gezin, een bankrekening, onderwijs én stevige lunch.

Zo zijn we
op weg naar

Zero Poverty

Menu