Wat kraakt er?

De cashewmarkt wordt gedomineerd door grote Aziatische partijen die het pelwerk inpikken en de prijzen bepalen. En die zijn laag. Dat betekent minder banen in een land als Tanzania en boeren die te weinig geld voor hun noten krijgen.

Eigen nootjes doppen

In Tanzania werken we samen met Fairtrade aan een armoedevrije cashewketen. Boeren krijgen bovenop de huidige notenprijs een Fairtrade-premie. Ook onderzoeken we op basis van een model samen de weg naar voldoende salaris voor de boeren. Deze Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP) berekent de prijs die een gemiddeld boerenhuishouden voor zijn oogst moet krijgen om op eigen benen te kunnen staan. 

johnny cashew

We doen ‘t samen

Om cashewnoten direct te kunnen importeren moeten we de hele keten aanpakken en zorgen dat boeren onder de juiste omstandigheden hun werk kunnen doen. The magic word: boerencoöperaties: samenwerkingsverbanden van boeren die hetzelfde product verbouwen, zodat ze de krachten kunnen bundelen en hun positie versterken. Doel: snel 1500 boeren aan boord, blanco starten met een minimumprijs en afgetopt met een Fairtrade-premie, vrij van corruptie en verstrengelde belangen én met een lege strijkstok.

Mama x Johnny

Leuk idee hoor, zelf noten pellen, maar wie organiseert dat? Mama Cashew, that’s who! In de Tanzaniaanse fabriek, gerund door onze goede vrienden en businesspartners George en Maria, worden onze nootjes gepeld. Honderden Tanzaniaanse vrouwen hebben hier een baan, met een normaal salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden als verzekeringen voor het hele gezin, een bankrekening, onderwijs en een stevige lunch.

Zo zijn we
op weg naar

Zero Poverty

Menu