“Ken je het verhaal van de omreiscashew?”

Eén simpele vraag die in 2020 het leven van de Johnnies op zijn kop zette. Want een cashewnoot uit Tanzania die helemaal via Azië naar Nederland reist? Dat betekent 12.000 onnodige transportkilometers én bijbehorende uitstoot. Krankzinnig. Dat gingen we anders doen.

Gelukkig is de oplossing helder: blijf met je poten van andermans noten! We moeten zorgen dat alle cashew in het land van herkomst wordt verwerkt en direct hierheen komt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want dan moeten we de keten met de grond gelijk maken en opnieuw opbouwen.

Challenge accepted!

We zijn inmiddels goed op weg met het uitbannen van deze ‘omreiscashew’, zoals we ze noemen. Onze noten komen direct uit Tanzania, waarmee we al ruim 200.000 transportkilometers bespaarden. Die cashews kopen wij van ruim 1000 Fairtrade-gecertificeerde boeren. Ze worden lokaal gepeld in de fabriek van Mama Cashew, waar al 600 banen zijn gecreëerd.

Onze missie naar buiten brengen en de sector op- schudden geeft ons de energie om nóg meer omreiscashew te wereld uit te helpen. Om zo de keten nóg gezonder te maken. In dit rapport nemen we je mee op onze rechtstreekse reis, laten we zien wat we al hebben bereikt én delen we onze doelen voor het nieuwe jaar. Samen kraken we die keten!

Johnny reis

Zero CO2

Van alle Afrikaanse cashewnoten die we in Europa eten wordt 95 procent eerst helemaal in Azië gepeld. Dat is een omweg van 12.000 vervuilende kilometers! Nergens voor nodig. Onze noten worden lokaal gepeld en rechtstreeks hierheen verscheept.

Zero waste

Cashewnoten die breken tijdens het pellen worden zonder pardon afgekeurd. Zonde! Wij kopen de hele oogst. In onze zakjes zitten dus ook gebroken noten. En geloof ons, die zijn preciés even lekker!

Zero poverty

Pellen in Azië betekent minder banen in een land als Tanzania. En boeren krijgen een te lage prijs voor hun noten. Dat moet anders. Samen met lokale partijen werken wij aan een eerlijkere keten en een stabiele toekomst voor cashewboeren, verwerkers en hun families.

Menu