Boeren en coöperaties

16 maart 2023

Een 100% cashew boer bestaat eigenlijk niet.

De meeste boeren verbouwen meer ‘crops’ dan alleen cashew. Hierbij moet je denken aan cassave, rijst, courgette, aubergine en bananen. Van alles een klein beetje dus.

Om zijn cashew te verkopen is het voor een individuele boer handig om zich samen met een aantal andere boeren te verenigen in een boerencoöperatie. Als collectief staan ze sterker in onderhandeling en kan kennis uit worden gewisseld over bijvoorbeeld landbouwtechnieken. Ook worden certificeringen (zoals bijvoorbeeld Fairtrade of biologisch/ organic) via de coöperaties uitgerold.

In Tanzania werkt Johnny Cashew met 4 coöperaties waar op dit moment zo’n 1.500 boeren bij zijn aangesloten. Via de coöperatie zijn we in staat om de boeren die aan ons leveren te traceren. Traceerbaarheid is belangrijk om de boeren te kunnen certificeren (Fairtrade) en ook om naast de Fairtrade premie ook direct onze extra premie aan de boer te kunnen uitbetalen. De coöperatie is daarmee een onmisbare schakel in de hele cashewketen.

Met onze partner Mama Cashew kijken we verder wat onze boeren nog meer nodig hebben aan ondersteuning op het gebied van kwaliteit- of productieverbetering.

Op deze kaart kun je zien waar onze coöperaties zitten:

Veel leesplezier alvast en vergeet je leesvoer niet!

Tip: Volg ons op LinkedIn of Instagram.

 

Deel artikel

Menu