De cashewboom

01 maart 2023

Wist je dat cashews eigenlijk helemaal geen noten zijn, maar steenvruchten? En dat de appel wel 5 tot 10 keer zo groot is als de noot zelf?

Ze groeien aan een boom, al lijkt de cashewboom meer op een struik. Hij groeit tot wel 15 meter de lucht in en de takken gaan werkelijk alle kanten op.

Cashewbomen (ook wel kasjoe-, acajou- of olifantsluisboom) hebben drie jaar tijd nodig tot ze echt cashewnoten kunnen produceren. Even geduld met de jonge bomen dus maar gelukkig kan hij daarna wel 30 jaar mee. Wel zo duurzaam!

De beste oogst? Daarvoor heeft de cashewboom een tropisch klimaat nodig. Zijn wortels liggen – letterlijk en figuurlijk – in Brazilië. Eind 16e eeuw plantten de Portugezen ‘m ook in Afrikaanse koloniën. Dat deden ze in eerste instantie om bodem- en winderosie dichtbij de kust in te dammen. In de jaren ‘60 werd de cashewboom op grote schaal ook ingezet voor productie, herbebossing en droogte-resistentie. Belangrijke taken, dus hij had vaak een centrale plek in het dorp.

Iedere cashewnoot hangt in een schilletje onderaan een zogeheten appel. Die dus wel 5 tot 10 keer zo groot is als de noot zelf. Daarom wordt deze appel ook wel een schijnvrucht genoemd. In de cashew wereld van vandaag wordt de appel zonder pardon weggegooid. Zonde! Want daar kun je van alles mee. En je raadt het al: dat is precies wat wij gaan doen.

Veel leesplezier alvast en vergeet je leesvoer niet!

Tip: Volg ons op LinkedIn of Instagram.

 

Deel artikel

Menu