De geschiedenis van de omweg

23 januari 2023

Waarom reizen cashewnoten in hemelsnaam vanuit Afrika helemaal via Azië naar Europa?

In elk geval niet voor het mooie uitzicht onderweg… Nee, de cashewnoot is verwikkeld geraakt in een spel om de knikkers.

Tijd voor een kijkje in de keuken van een krakende keten!

Lang werd cashew in Afrika geoogst en ook gewoon verwerkt. Voor de Afrikaanse cashew landen was dit een prettige manier om aan sterke buitenlandse valuta te komen. Plots kwam daar een einde aan. In de economische groei van begin jaren negentig werden cashews ineens krakend hip & happening in de VS en Europa. De vraag naar cashew ging met een noot-gang omhoog. Bedrijven uit Vietnam en India speelden hier slim en agressief op in en kochten het gros van de onbewerkte noten op in Afrika. Eerst met kleine beetjes, al snel met containers en boten tegelijk. De kleine spelers in Azië groeiden in no-time uit tot enorme multinationals.

Ze maakten mega deals met internationale partijen, lobbyden bij de overheden om bescherming en importtarieven. Sommige jaren kochten ze zelfs in één keer de oogst van een heel land op. De verwerkingsindustrie in Afrika werd hierdoor in een klap buiten spel gezet. Ook de boeren kwamen in de greep van Aziatische cashew grootmachten.

Sindsdien reizen de noten kilometers om vanuit Afrika via Azië naar Europa. De gekraakte machtsverhoudingen zorgden in Azië voor een race naar beneden. Werknemers in de grote fabrieken worden structureel onderbetaald en werken in onveilige en ongezonde omstandigheden. Veel van hen lopen brandwonden op van het carbolzuur dat bij het werk vrijkomt en hebben fysieke problemen door het lange zitten in de fabriek.

Johnny Cashew wil dit weer omdraaien. Lokaal verwerken in het land van herkomst en zorgen voor menswaardige arbeidsomstandigheden en leefbare inkomens voor zowel de boer als voor de mensen in de fabriek.

Weg met de omreiscashew! Doe jij mee?

Veel leesplezier alvast en vergeet je leesvoer niet!

Tip: Volg ons op LinkedIn of Instagram.

 

 

Deel artikel

Menu