Impact Stories

De Johnnies in Tanzania: ‘Zonder al die mensen geen cashewrevolutie!’

De cashewketen kraken. Hayo, Roel en Freek hebben het er maar druk mee. Maar vanuit een Amsterdams kantoor zie je toch niet écht welke impact je maakt. Bij zijn is meemaken, dus gingen de Johnnies in Tanzania uitzoomen, vooruitblikken, cashews pellen en handen schudden. Voor Freek was het de eerste keer ‘on the ground’: ‘Bizar om te zien hoeveel handen er aan een cashewnoot zitten voordat-ie naar Europa gaat!’ 

Jullie kwamen aan. En toen?
We trapten af in Dar es Salaam om van ‘n afstandje te kijken naar de afgelopen anderhalf jaar: wat ging goed en wat moet beter? Want wow, wat is er veel gebeurd! Vanuit de stad Mtwara werden we twee dagen later opgepikt door George en Maria, de drijvende krachten achter ‘onze’ pelfabriek Mama Cashew, die met hulp van Rabo Foundation is neergezet om de eerste stroom duurzame Johnny Cashews te verwerken. Met grote ogen liep ik over het terrein, want binnen anderhalf jaar heeft dit powerkoppel from scratch een indrukwekkende geoliede machine opgezet. En er werken zó veel vrouwen op die pellocatie, te gek dat die banenmotor al op gang is gekomen!

Wat maakte de meeste indruk?
Een cashewnoot gaat door minstens drie paar handen voordat hij ready to eat is. Wat een proces! Van kraken via pellen tot koken, sorteren en verpakken, ik zag het allemaal gebeuren op één terrein. En alles handmatig. Ook was het fijn om George en Maria te leren kennen, zowel persoonlijk als professioneel. Inspirerend hoe snel zij learnings kunnen omzetten in verbeteringen. Ook besefte ik nog eens dat wij als ondernemers niet alleen in een merk investeren, maar ook in een keten waarvan we 100% afhankelijk zijn. 

Verder nog nuttige meetings gehad?
Zeker! Anne Ligthelm en Ivo van der Horst van Invest International kwamen kijken of hun funding vanuit Dutch Good Growth Fund (DGGF) goed wordt besteed. Heel gaaf om samen met onze financiers te ervaren wat onze investeringen opleveren, werkt veel beter dan op kantoor naar een spreadsheet staren! Ook stond er nog een meeting met onze ambassadeur in Tanzania Wiebe de Boer op de agenda. Prettig idee om in Tanzania een hulplijn te hebben. Hij was trots, maar ook blij verrast over wat wij tot nu toe al voor elkaar hebben gebokst in een land als Tanzania.

Wat heeft deze reis opgeleverd?
Nu we met eigen ogen hebben gezien hoe goed Mama Cashew bezig is, elkaar even echt in de ogen hebben gekeken en nieuwe afspraken hebben kunnen maken, durven we een tandje harder te gaan lopen. We willen het volume gaan verdubbelen! Dat betekent ook meer Fairtrade-gecertificeerde boerencoöperaties aan boord krijgen en nog meer werkgelegenheid in de pelfabriek van Mama Cashew. Da’s nog een hele kluif, maar onze sourcer George kan dat zeker voor elkaar krijgen!

De keten verder verduurzamen is hierbij een belangrijke doelstelling. We willen niet alleen inzetten op het salaris van de boer, maar ook op een living income voor de werkers in de pelfabriek. Johnny Cashew, de boeren en Mama Cashew met al haar medewerkers horen bij één keten. Zonder elkaar geen cashewrevolutie!

Menu