Mama Cashew

29 maart 2023

Mama Cashew is onze partner in Tanzania. In deze pelfabriek wordt onze Fairtrade cashew van de coöperaties waar we mee samenwerken verwerkt. Op dit moment biedt Mama Cashew aan 600 Tanzaniaanse vrouwen een baan, mét goede arbeidsvoorwaarden zoals een zorgverzekering, lunch en een eerlijke beloning.

Alles over de fabriek en oprichters Maria en George lees je hier.

Interview
Middenin de stad Mtwara, de core van de Tanzaniaanse cashewmarkt, staat de fabriek van Mama Cashew. Hier pellen honderden vrouwen elke dag Johnny’s eerlijke nootjes. We vroegen co-founder Maria naar haar doelen en dromen, enne… of het een beetje leuk samenwerken is met de Johnnies.

Hoe belandt een Nederlandse dame in de Tanzaniaanse cashew?
Ik was ‘in mijn vorige leven’ ook al bezig met werkgelegenheid creëren: mensen ontlenen hun identiteit aan een baan, dus ze moeten goed op hun plek zitten. Voor een project ging ik naar Tanzania voor een jongerenproject, en het land bruist van het ondernemerschap! Overal kleine shops met cashew, kokos en specerijen, Daar ontmoette ik manlief George. Hij handelt al jaren in cashew en heeft voor ‘zijn’ boeren en personeel dezelfde doelen als Johnny heeft. Toevallig, want traders bekommeren zich meestal niet over het proces, het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Zo zat hij niet in de wedstrijd, hij wilde juist zijn eigen, ‘eerlijke’ pelfabriek. Vijf jaar na onze eerste date boekte ik een enkeltje om die droom samen waar te maken.

Wat is Mama Cashew’s missie?
Eigenlijk dezelfde als die van Johnny: cashew processing lokaal laten plaatsvinden door een zelfredzame gemeenschap. Voorwaarde is hierbij wel dat pelwerk een fulltime job wordt. Veel vrouwen hebben nu nog een akkertje waar ze in het regenseizoen heen gaan, wat ze dan zouden kunnen outsourcen. Dat betekent nóg meer banen. Bovendien komen ze gewoon niet opdagen als de akker roept. Succes met je order dan!

Met meer vlees op de botten kunnen we de pellers écht iets bieden: baanzekerheid, een normaal salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden als verzekeringen voor het hele gezin, een bankrekening en stevige lunch – wat uniek is in dit land. En last but not least onderwijs: autonomie is zo belangrijk!

Momenteel doen de dames alles met de hand, maar op termijn gaan we delen van het proces automatiseren om veel volume – en dus impact – te kunnen maken. Ook zetten we in op een efficiëntieslag voor de boeren, door ze in coöperaties te laten samenwerken.

Klinkt als een dure grap. Proeven we dat terug in de notenprijs?
Daar komen we niet onderuit, maar het moet wel leuk blijven. Dus dan ga je kijken waar je kunt schrappen in de kosten. We zitten nog middenin dit proces, maar een ding is duidelijk: goed presterend personeel betekent meer leveringen, dus verzekeringen en zorg zijn wat ons betreft een no-brainer. Ook hebben we al een docent aan boord die vanaf volgend seizoen voor de klas komt.

Waar haal je personeel vandaan?
Via radiospotjes! En een ‘reclamebureau’ is letterlijk met een roeptoeter in een auto door  de stad gereden. De social media van 50 jaar terug, haha!

Wat zijn de grootste uitdagingen nu?
Naast onder meer katoen en koffie is cashew een cash crop, die door de overheid in coöperaties wordt gereguleerd. Die hebben een flinke vinger in de pap en verdienen lekker met de export naar Azië. Voor hen dus geen prikkel om het pelwerk bij ons neer te leggen. We zijn dan ook duizenden euro’s kwijt aan vergunningen en inspecties. Je moet wat overhebben voor een betere wereld, haha!

Ook de de praktische uitvoering is een ding, want in Afrika nemen ze het niet zo nauw met afspraken. Daarbij moet je voor iedereen ook nog een busticket betalen en verblijf hosten: niemand zet een stap zonder vooraf geld te krijgen. En soms willen ze ineens meer dan afgesproken. Heb je dat niet op zak, rijden ze zonder pardon weg, Zonder je nootjes. Je moet 100% micromanagen en dat werkt niet. We willen ze helpen ontwikkelen, zodat ze echt zelfvoorzienend kunnen worden.

Hoe is het perfecte huwelijk met Johnny ontstaan?
Door toeval eigenlijk! Op een congres zag ik Roel naar een filmpje kijken over cashew processing en hij vertelde me dat hij en compagnon Hayo duurzame cashews wilde verkopen. Er was dus een markt voor George en zijn fabriek! Hij kent elke cashewboom in Tanzania als zijn broekzak, dus de match was snel gemaakt. Een partnership for life! Met hen hebben we deze fantastische vlammende start kunnen maken. Het is fijn om samen dezelfde dromen na te jagen!

Hoe zie je de toekomst?
Hopelijk blijft Mama Cashew altijd de Tanzaniaanse supplier voor Johnny Cashew en gaan we opschalen, wat nu eigenlijk al gebeurt met de Fairtrade-coöperaties. We willen laten zien dat het anders kan, en iedere boer die wil kan meedoen. Samen gaat het lukken!

Veel leesplezier alvast en vergeet je leesvoer niet!

Tip: Volg ons op LinkedIn of Instagram.

Deel artikel

Menu